Om du äger en trädgårdstraktor, även kallad åkgräsklippare, kan du spara både tid och pengar att veta hur man gör dessa vanliga reparationer.
Åkgräsklippare är fantastiska för att klippa stora ytor på gräsmattan snabbt, rensa bort högar av löv på hösten och med rätt tillbehör, flytta bort snö eller bearbeta jorden på trädgården. Men att äga en sådan kommer med vissa ansvar. Följ dessa reparationstips för att minska problem och för att hålla din gräsklippare i toppform.
Om du vill att din åkgräsklippare ska vara redo att användas när du har ett projekt att ta itu med, är det viktigt att förstå de vanligaste problemen och hur man åtgärdar dem för att upprätthålla produktiviteten. Det kan förekommer problem med alla maskiner, det är då viktigt att ta reda på varför problemet uppstår och hur du åtgärdar det. Vi går igenom några vanliga problem med åkgräsklipparen och hur man reparerar dem.
1. Drivrem
Om din gräsklippare plötsligt slutar röra på sig medan motorn fortfarande går, är det troligt att en trasig drivrem är problemet. Drivremmar överför kraft från motorn till hjulen och gör att maskinen rör sig. Dessa remmar slits och går sönder med tiden. Din gräsklippare kan också fortsätta röra sig men gradvis förlora kraft, vilket ofta är ett tecken på en uttöjd rem. I båda fallen behöver drivremmen bytas ut. Köp en ny rem med samma längd som den gamla och byt remmen på undersidan av maskinen.
2. Batterier
Om din gräsklippare inte startar, är det troligt att batteriet är problemet. Koppla bort batterikablarna försiktigt och inspektera terminalerna för smuts och korrosion. Rengör terminalerna med en stålborste om det behövs. Om det fortfarande inte startar, kontrollera batteriets spänning med en multimeter. Den bör vara omkring 12 volt. Om den är lägre, sätt batteriet på laddning över natten. Kontrollera spänningen igen, och om den fortfarande är låg, köp och installera ett nytt batteri.
3. Punktering på däcket
Om du märker ett platt däck på din gräsklippare, lyft upp den och undersök. Du har troligen kört över något litet och vasst som har punkterat däcket. Inspektera noggrant däcket tills du hittar det oönskade föremålet och dra ut det med näbbtång. Använd ett däckreparationskit för att plugga igen hålet. Pumpa sedan upp däcket enligt tillverkarens specifikationer och fortsätt klippa gräset. Du kan även byta ut hela däcket.
4. Dålig gräsklippning
Om din gräsklippare startar och kör bra men inte klipper gräset som den ska, kan det bero på slitna eller skadade blad. Lyft klippaggregatet och inspektera bladen för slitage, sprickor eller korrosion. Om bladen ser dåliga ut, köp och installera ett nytt set med samma specifikationer som de gamla. Kontrollera din instruktionsbok eller sök online efter den ursprungliga tillverkarens artikelnummer för att vara säker på att du köper rätt blad. Det kan också vara så att bladen bara behövs slipas om det inte finns synliga skador mer att dom ser oslipade ut.
5. Motor startar inte men snurrar på sig
Om du vrider på nyckeln och motorn på din gräsklippare snurrar men startar inte, är bränslet oftast problemet, och det är vanligtvis gammalt bränsle. Detta händer ofta i gräsklippare som har stått stilla i månader under vintern med bränsle kvar i tanken. Bensin håller inte för evigt. Om du misstänker att bensinen i tanken kan ha blivit dålig, töm den i en hink och tillsätt sedan nytt bränsle. Nästa gång du klipper sista gången på säsongen, om det finns bränsle kvar i tanken, tillsätt bränslestabilisatormedel innan du förvarar maskinen. Det finns ett till sätt att undvika det här problemet och det är att använda alkylatbensin vilket har en lagringstid på upp till 5 år. Plus så är alkylatbensin mycket bättre för din och gräsklipparens hälsa.
6. Trasig sits
En trasig gräsklipparstol är inte bara ett estetiskt problem. Ett hål i klädseln tillåter smuts och fukt att tränga sig in och kan så småningom leda till mögel, dålig lukt och obehag varje gång du sätter dig på den. Skumstolar med hål är också inbjudande platser för gnagare som söker efter material för att bygga bon. Reparera din stol innan hålet blir större. Sätt ihop hålet noggrant och täck sedan sömmarna. Om din stol är för trasig för att repareras, är det bättre att installera en ny stol. De flesta åkgräsklippare har samma typ av monteringssystem för stolar, så hitta en ny stol som du gillar och skruva fast den.
7. Igentäppt klippaggregat
Om du vet att dina blad är ganska nya och oskadade, men din maskin plötsligt klipper gräset dåligt eller inte alls, kan du ha ett igentäppt klippaggregat.
Ibland byggs tjocka, blöta högar med gräsklipp upp under klippaggregatet och torkar och hårdnar inom några timmar. Om det inte rengörs regelbundet, kan ditt klippaggregat snart bli så täckt med gräs att bladen inte kan snurra ordentligt. Stäng av motorn och ta bort gräset för hand. Gör inte detta när motorn är igång.
8. Svart rök och brist på kraft
Om din gräsklippare går svagt och släpper ut svart rök, är det troligtvis ett tecken på ett smutsigt luftfilter. Luftfiltret är designat för att stoppa damm och skräp från att komma in i motorn och måste hållas relativt rent och fritt från blockeringar för att fungera ordentligt. Om det är igensatt, kommer motorn att börja gå svagt och smutsigt. Hitta ett nytt filter online och byt ut det gamla så snart som möjligt.
Tänk på att det är viktigt att hålla gräsklipparen i gott skick för att du ska kunna använda det bästa ut av den. Vi beskriver några av de vanligaste problemen men det kan vara något annat fel på din gräsklippare. Om du vet vad problemet är och kan lösa det själv har vi reservdelarna till dina maskiner. Du kan hitta reservdelar till åkgräsklipparen på hemsidan.