Köpguide inför köp av robotgräsklippare
En robotgräsklippare är - oftast - mycket mer flitig med att klippa gräset än vad vi människor är. Det finns många olika skäl till att vi gärna överlåter arbetet till en maskin men det är ganska lätt att förstå varför gräsklipparrobotar bara blir mer och mer populära för varje år. Att överlåta gräsklippandet till en robot gör att du får mer tid över till annat och det är nog inte alla av oss som tycker det är världens roligaste nöje att klippa gräsmattan om än det kan vara ganska rofyllt.
I den takt som försäljningen av gräsklipparrobotar ökar så kommer de snart att finnas i var mans trädgård. Både roboten och gräsmattan mår bättre av att klippa gräset ofta. I denna guide har vi försökt underlätta för dig som är intresserad av att köpa en robotgräsklippare. Vi delar med oss av den erfarenhet och kunskap vi har samlat på oss genom åren för att du ska kunna fatta rätt beslut för vad som passar dig och din tomt.
Varför köpa en robotgräsklippare istället för en gräsklippare?
En av fördelarna är att du sparar tid. I ett första skede kommer robotgräsklipparen stjäla mer av din tid då första månaden brukar bestå av en del installationsarbete, finslipande av inställningar och även korrigeringar av tomten så att din nyinköpta robotgräsklippare trivs med att gå på din gräsmatta. Efter denna installationsfas så kommer du dock inte behöva ägna speciellt mycket tid åt din nya vän. Den sköter sig självt - självklart efter hur passa bra du ställt in den och hur pass bra du gjort din installation - och man behöver inte mer än kolla till den ibland.
En annan fördel med att överlåta gräsklippandet till en robotgräsklippare är att gräset mår bättre av det. En robotgräsklippare avverkar inget gräs, utan den putsar bara grässtråna på toppen. Det överblivna gräsklippet ramlar ner i gräsmattan och blir till gödning. På så sätt får gräsmattan näring hela tiden och växer sig starkare och tätare vilket ger dig en finare gräsmatta och hjälper även till att motverka mossa. Ett lagom klippintervall för en robotgräsklippare är att låta den klippa gräset varannan dag men detta är individuellt, på vissa större och mer avancerade tomter krävs t.ex att man programmerar robotgräsklipparen för att klippa gräset varje dag.
Vilken robotgräsklippare passar min tomt?
Olika typer av robotgräsklippare
Utvecklingen av robotgräsklippare går framåt i en rasande utvecklingstakt och nya funktioner tillkommer för varje år. De blir t.ex. smartare, bättre på att ta sig fram och undvika hinder. Det går även att skönja en viss teknik-hets precis som inom mobilindustrin, tillbehör som utvecklats under senare år är t.ex. möjlighet att styra robotgräsklipparen via bluetooth, eller via Internet och en app i din mobiltelefon.
Man kan säga att det generellt sett finns tre olika typer av robotgräsklippare. Nedan går vi igenom de olika typerna av robotgräsklippare:
- Robotgräsklippare som navigerar med hjälp av begränsningskabel. Den absolut vanligaste typen av robotgräsklippare. Tomten ramas in med en signalkabel som antingen grävs ner i gräsmattan eller spikas ovanpå gräsmattan. Kabeln skickar ut en signal som robotgräsklipparen söker efter hela tiden. Med hjälp av signalen förhåller sig roboten på gräsmattan och vet vart den ska klippa. Många modeller använder även kabeln som hjälp för att gå tillbaka till laddstationen när det är dags för laddning. Klippmetoden som används för dessa robotgräsklippare är slumpmässig, det vill säga robotgräsklipparen "studsar" mot kabeln och ändrar körriktning helt slumpmässigt. Den här typen av robotgräsklippare fungerar på de flesta tomter, allt från 100 kvadratmeter upp till 10.000 kvadratmeter.
- Robotgräsklippare som navigerar med hjälp av begränsningskabel och GPS. Att robotgräsklipparen navigerar med hjälp av GPS blir allt vanligare, dock är det oftast endast premiummodellerna som tex Stiga Autoclip 550 SG och Husqvarna Automower 430X. En begränsningskabel läggs ut för att roboten ska veta vilken yta den ska klippa . Roboten vet också vart den inte klippt och var den klippt, har den t.ex gått in för att ladda efter att halva gräsmattan är klippt, går den ut igen när batteriet är färdig laddat och börjar klippa igen där den slutade.
- Robotgräsklippare med grässensorer. En typ av robotgräsklippare som var vanligare för ett par år sen, men det finns fortfarande någon modell kvar på marknaden. Lämpar sig endast för mindre trädgårdar, upp till 500kvm ungefär. Behöver alltså ingen installation av den här maskinen, du sätter ut den på gräset och maskinen känner av när den går upp på en stengång, asfalt eller liknande. Tillsammans med stötsensorer håller den sig kvar på gräsmattan gör jobbet.
Storlek och utformning av tomten
Ingen tomt är för stor eller för liten för att du inte ska kunna ha en robotgräsklippare. Däremot finns det begränsningar i utformning. T.ex. om roboten inte kan gå själv mellan dina olika gräsytor måste du ha en robot som klarar "Stängt område" och sen lyfta den dit manuellt. Nivåskillnader och trånga passager är även något som robotgräsklipparna har svårt för. De bästa robotarna klarar dock passager som är ned till 25cm smala och lutning upp till 27 grader. Om du vill att din robotgräsklippare ska gå över en asfalterad parkering eller en stenläggning är det inga problem så länge kniven inte kan bli skadad. Vissa fräser ner kabeln under asfalten så den inte syns och det är sen inget problem för roboten att känna av signalen.
Tillbehör till robotgräsklippare
Varje år och ny säsong tillkommer det fler och mer avancerade tillbehör. Det finns en del vanligare tillbehör och en del ovanligare. Ett tillbehör som är ganska vanligt är ett hus till sitt nya lilla robothusdjur. Även fast de allra flesta robotgräsklippare har en regnsensor och klarar av regn, kan det både vara snyggt och praktiskt med ett litet hus till. Till vissa fabrikat följer huset med som standard och till andra måste man köpa det till som ett tillbehör - andra väljer att köpa ett designat hus och vissa snickrar sitt själv.
Till många robotgräsklippare går det även att välja till larm som ljuder när roboten stjäls eller bärs utanför sitt avgränsningsområde och vissa modeller kan även larma till din mobil. Bluetoothstyrning är något som även det brukar gå att köpa till som tillbehör till de som inte har det som standard. I dagsläget är det dock få privatpersoner som har nytta av bluetooth - speciellt nu när de flesta maskiner kopplas upp mot Internet - men det kan vara behändigt när mjukvaruuppdateringar skall göras eller när maskinen ska in på service.
Funktioner
Knivar
Det finns lite olika typer av knivar idag på robotgräsklippare. Vi går igenom två stycken här, de som är de vanligaste. Det är fast "stjärnkniv" i rostfritt stål och lösa "rakbladsknivar". Den vanligast förekommande är den senare modellen som finns på många olika fabrikat i lite olika utförande. Vi börjar med att gå igenom den fasta kniven.
- Väldigt hållbar. Förväntad livslängd är två år. Praktiskt att den är vändbar.
- Mycket bra klippresultat.
- Du slipper byta kniv flera gånger per säsong.
- Lämnar inga vassa metallrester i gräsmattan ifall den går sönder.
- Slår sönder det mesta, även äpplen, kottar och kvistar.
- Lätt att byta.
- Används på t.ex Stiga Autoclip och olika Wiper-modeller.
Över till den mer vanligt förekommande "rakblads"-varianten. Oftast är dessa knivar fästa tre och tre på en knivplatta med skruvar. dock är deras knivar lite För och nackdelar med rakblads-knivarna då?
- Bra klippresultat
- Tyst klippning
- Viker sig om de slår i något.
- Går lätt av vid för stora föremål som knivarna slår i.
- Kan lämna vassa metallbitar i gräsmattan.
- Knivarna bör bytas ca en gång i månaden.
- Används på t.ex Husqvarna Automower, Meec, McCulloch ROB, Gardena Sileno m.fl
Viktigt är att du alltid har en vass och frisk kniv för att gräset ska skäras eller klippas av och inte ryckas av. Rycks grässtråna av kommer gräsmattan att se ful ut och inte må bra alls. Risken finns att det blir fläckar, gräset torkar och dör på grund av detta. Kniven får även mindre motstånd om du har en vass kniv och batteriet räcker längre och knivmotorn får jobba mindre, vilket resulterar i längre livslängd på hela robotgräsklipparen.
Bild 1) Stjärnformad kniv på en Stiga Autoclip 225S.
Bild 2) Rakbladsknivar på tex Husqvarna Automower och Gardena.
Bild 3) En knivplatta med tre knivar
Miljö
Det är inte bara du som sparar tid och får en finare gräsmatta, miljön mår även bättre av att du använder en robotgräsklippare. Alla fabrikanter av trädgårdsprodukter strävar idag efter att få bättre och miljövänligare produkter, och där ligger en robotgräsklippare i framkant. Eftersom den är batteridriven påverkar den omgivningen minimalt. Det är även bättre för dig som slipper gå och andas in avgaser från en bensindriven klippare.
Det enda negativa skulle vara vardagsmotionen som uteblir!
Ljud
De allra flesta robotgräsklippare kan arbeta utan att du eller någon granne blir störd. Börjar din robot att låta konstigt är det något som är fel, ofta är det kniven som fått sig en smäll eller att det sitter fast gräs undertill. De flesta robotklippare ligger på en ljudnivå mellan 65-75 dB, en bensindriven gräsklippare ligger runt 100 dB i ljudnivå, och då ska man veta att de som är av äldre modell låter oftast ännu mer.
Stöld och säkerhet
Många tror att robotgräsklippare är ett hett byte för tjuven, men så är inte fallet. En stulen robotgräsklippare är väldigt svår att använda och det blir dyrt för tjuven att få den att fungera. Att sälja den vidare är också knepigt, då det behövs massa extra tillbehör så som laddstation, kabel, sändare, fästmärlor m.m. Robotgräsklipparna är också uteslutande utrustade med PIN-kod. Den är det bara serviceavdelningen på respektive huvudkontor som kan låsa upp. Så glöm den inte! Många modeller har också larm som standard, är det någon som lyfter iväg roboten börjar den tjuta och påkallar uppmärksamhet.
De robotar som säljs from. 2017 ska enligt nya lagar vara ha en stor och tydlig nödstoppsknapp, det ska inte gå att få in foten under maskinen och välter robotgräsklipparen ska kniven stanna på några få sekunder. Många fabrikanter har redan nu alla dessa funktioner på sina robotar. Kör roboten t.ex. emot ett ben så kommer den bara att vända i tron om att det är ett träd eller liknande föremål.
Installation av robotgräsklippare
Många som vill köpa en robotgräsklippare blir avskräckta av att man måste dra en begränsningskabel vid installationen. Det är dock inte så svårt att göra själv. Läser man manualen över hur man ska göra, tar det lugnt och metodiskt och tänker igenom allt innan går det i de flesta fall bra. Köp din robot hos en auktoriserad serviceverkstad för robotgräsklippare så kan det tipsa dig om lite tips och trix som kan underlätta och spara dig lite arbete. Här kommer dock lite tips från oss som du kan ha med dig när du skall göra din installation.
En av de viktigaste aspekterna är att se till att din gräsmatta är i bra skick - det kommer spara dig en hel del merarbete. Gräsmattan skall vara fri från gropar, grenar, mindre stubbar, stenar, allt som den kan köra fast vid och fastna. Är det mycket gropar får man fylla på med jord och platta till. Desto plattare gräsmatta - desto bättre för roboten. Se även till att rensa gräsmattan fri från grenar, fotbollar, leksaker m.m. som kan störa dess gång. Det är egentligen inget problem med större hinder som den kan studsa emot och gå tillbaka men det är bara dumt att ge maskinen mer utmaningar än den behöver.
Många oroar sig över backar och lutningar men så länge det inte är en skidbacke så är backar oftast inget problem. Olika fabrikat klarar olika mycket lutning så det kan vara en aspekt vid inköp av din robot. Tänk på att vissa tillverkare anger lutningen i procent och andra i grader. Det sistnämnda är egentligen det mest rättvisa men då procenttalet blir högre vid samma gradantal används det som ett försäljningsargument och förvilla kunderna. Lutningar på upp till 27 grader hör dock inte till ovanligheterna och idag finns det många olika tekniska hjälpmedel och även appar till din mobiltelefon för att mäta en backes lutning.
Ifall du har en backe ned till en pool, sjö, stup eller något annat ställe på din tomt dit du verkligen inte vill att roboten skall gå bör du räkna med lite extra säkerhetsmarginal för kabeln. Det kan i värsta fall vara halt i gräset och har man otur kan robotgräsklipparen halka och köra ned i poolen eller utförs stupet.
Bästa är att man ritar en karta med hur tänkt dra kabeln. Placera laddstationen på en centrerad öppen yta, och alltid på den yta som är störst. Kartan är också bra vid eventuella kabelbrott i framtiden. Då vet du vart du har skarvat kabeln. Bäst och lättast för att skarva en signalkabel är att använda sig att 3M's Scotchlock. Som extra säkerhet rekommenderar vi några varv eltejp utanpå. Får du inte tag i några skarvdon funkar det bra att, i nödfall, att skarva kabeln som den är med vulktejp, och sen eltejp utanpå det.
Bild 4) Skarvhylsa 3M Scotchlock
Varför ska man använda specifik begränsningskabel? Dels för att säkerställa att signalen till robotgräsklipparen får maximal styrka, men även kvalitén på höljet skiljer sig. Utanpå ledaren i kabeln ligger ett tunt lager med tenn för att skydda kopparn. Plasthöljet är även det bättre. Det är behandlat för att stå emot solens UV-strålar, och gjort för att ligga direkt i marken. Däremot är har det ingen större betydelse om du använder Stiga-kabel eller begränsningskabel från Grimsholm till tex Husqvarna robotgräsklippare.
Bra att ha verktyg vid installation
- Avbitartång
- Gummiklubba till fästmärlorna
- Måttband eller tumstock
- Skruvmejslar av olika slag
- Eltejp och vulktejp
- Skarvhylsor (3M Scotchlock)
Har du en riktigt stor tomt rekommenderas att du hyr en kabelläggare. Med den drar du begränsningskabel på någon timme, istället för hela helgen.
Service och vinterförvaring
Att serva sin robotgräsklippare är precis lika viktigt som med sin vanliga bensindrivna gräsklippare. Vissa saker kan du ordna själv, andra måste du lämna in maskinen för. Många återförsäljare erbjuder så kallad vinterservice. Du lämnar in din robot när säsongen är slut och sen uppdaterar de mjukvaran, laddar batterierna och ser till att din maskin är i toppskick när den ska användas till våren igen. Att serva din maskin varje höst säkerställer att du alltid har den senaste mjukvaran och de senaste smarta uppdateringarna.
Saker att tänka på när man servar själv
- Gör rent robotgräsklipparen från gräsrester ofta, en gång i veckan är bra. Använd regnsensorn för att det ska fastna mindre mängd klippt gräs.
- Se till att du alltid har en vass och skarp kniv. Har du en skadad eller slö kniv kommer gräset att ryckas av istället för att klippas av. Gräsmattan kommer då bli ful och brunfläckig.
- Använd ALDRIG vattenslangen när du gör rent din robotgräsklippare. Även fast de flesta robotar klarar av regnvatten är de inte byggda för att man ska spruta med vattenslangen vid tex hjulen eller undertill. Vatten kommer att tränga in inuti maskinen och fukten kommer göra stora skador på elektronik och mekanik. Det här är ingen garanti i världen som täcker och det blir oftast en väldigt kostsam historia. Använd istället tryckluft eller en borste för att få bort gräs och annat skräp.
- När säsongen ä slut så är det alltid bäst att ta in laddaren / huset för att det inte ska bli oxider på kablar och kontakter. Har du inte möjlighet till det täck över laddstationen för att skydda den.
Vanliga fel
Använder du en maskrosplockare för att bli av med maskrosorna i trädgården? Var försiktig! Den är nämligen begränsningskabelns värsta fiende. Den är otroligt effektiv både för att plocka upp maskrosor och för att hugga av kabeln. Det är även vanligast att du får problem med begränsningskabeln i skarvar. Det är därför vi rekommenderar att du vid installationen ritar en karta över din installation där du markerar alla skarvar. Har du kontrollerat alla skarvar och fortfarande har problem kan man försöka sig på att mäta motståndet i kabeln eller använda sig av en kabelbrottssökare. Dessa brukar finnas att tillgå via auktoriserad robotinstallatörer och kan säkert hyras för en peng.
© Copyright Reservdelaronline.se - Skriven av auktoriserad servicetekniker Jocke
Bilder lånade med tillstånd från leverantörer.